Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

ΜΥΘΟΙ & ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ



Η γεωθερμική ενέργεια δεν αποτελεί Ανανεώσιμη Πηγή Ενέργειας (Α.Π.Ε.)
Η γεωθερμική ενέργεια είναι η ενέργεια που προέρχεται από την θερμότητα του εσωτερικού της Γης και αυτή η θερμότητα της Γης είναι βασικά απεριόριστη. Σύμφωνα με τη σημερινή επιστημονική γνώση, το εσωτερικό της Γης είναι πάρα πολύ ζεστό (1.000-3.000οC στον μανδύα και > 4.000oC στον πυρήνα) και θα συνεχίσει να είναι και στο μέλλον. Ο ρυθμός και η δυνατότητα ενεργειακής επαναφόρτισης ενός γεωθερμικού συστήματος αποτελεί το κρίσιμο κριτήριο στην ταξινόμηση ενός πόρου ως ανανεώσιμου ή όχι.
Η εκμετάλλευση της γεωθερμικής ενέργειας έχει δυσμενείς περιβαλλοντικές επιπτώσεις και μπορεί να προκαλέσει μόλυνση του περιβάλλοντος
Η γεωθερμική ενέργεια θεωρείται καθαρή μορφή ενέργειας, ιδιαίτερα όταν συγκρίνεται με τις συμβατικές μορφές ενέργειας, με αμελητέες περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την εκμετάλλευσή της.
Δεν υπάρχουν ιδιαίτερα περιβαλλοντικά οφέλη από την αξιοποίηση της γεωθερμίας και υπολείπεται σημαντικά από τις άλλες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.)

Η γεωθερμική ενέργεια, σε οποιαδήποτε μορφή, παρουσιάζει σημαντικά περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τα συμβατικά καύσιμα. Συγκρινόμενη ακόμη με τις άλλες Α.Π.Ε., η γεωθερμία δεν υστερεί σε περιβαλλοντικά οφέλη.
Είναι διαθέσιμη 24 ώρες την ημέρα, 365 ημέρες το χρόνο.
Οι γεωθερμικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έχουν συντελεστή αξιοποίησης μέχρι και 90%.
Έχει μικρό λειτουργικό κόστος.
Έχει σπάνιες ή πολύ μικρές εκπομπές ρύπων στην ατμόσφαιρα, κ.ά.
Οι φυσικές γεωθερμικές εκδηλώσεις χρησιμοποιούνται κατά τη γεωθερμική αξιοποίηση και συνεπώς υπάρχει επέμβαση σε φυσικό περιβάλλον και διατάραξή του.
Οι φυσικές γεωθερμικές εκδηλώσεις, όπως πηγές, θερμοπίδακες κ.λπ., είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για την αναγνώριση και τη συστηματική έρευνα περιοχών γεωθερμικού ενδιαφέροντος, όμως συνήθως δεν αξιοποιούνται ενεργειακά παρά μόνο για ιαματικούς και θεραπευτικούς σκοπούς. Και σ' αυτήν την περίπτωση η ανάδειξη του χώρου των πηγών με την κατασκευή κατάλληλων έργων υποδομής μπορεί να αναβαθμίσει την περιοχή, με σεβασμό πάντα στη φυσιογνωμία και τα φυσικά χαρακτηριστικά της. Για ενεργειακή χρήση, συνήθως κατασκευάζονται παραγωγικές γεωτρήσεις, οι οποίες φέρνουν στην επιφάνεια τα γεωθερμικά ρευστά για αξιοποίηση και εκμετάλλευση σε πολλαπλές χρήσεις.

 

 

1 σχόλιο: