Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Λουτροθεραπεία - Θέρμανση πισίνων - Ιατρικές εφαρμογές


Θερμά Λουτρά Αιδηψού και Θερμοπυλών.


Μία από τις πλέον δημοφιλείς χρήσεις της γεωθερμικής ενέργειας σε όλο τον κόσμο είναι η θέρμανση πισινών και οι ιατρικές εφαρμογές. Σήμερα, υπάρχει μία πληθώρα από
λουτροπόλεις που χρησιμοποιούν το γεωθερμικό νερό είτε για θεραπεία είτε για αναζωογόνηση. Σε ότι αφορά τις θεραπευτικές εφαρμογές, οι δράσεις των γεωθερμικών νερών στον ανθρώπινο οργανισμό διαφέρουν ανάλογα με τη σύσταση τους (θερμοκρασία, μεταλλικά στοιχεία) αλλά και με τον τρόπο χρήσης τους. Οι κυριότερες εφαρμογές είναι: λουτροθεραπεία, ποσιθεραπεία, εισπνοθεραπεία και λασποθεραπεία. Σε ότι αφορά τις εφαρμογές αναζωογόνησης, πρόκειται για λουτροπόλεις με κέντρα υγείας και ομορφιάς, κύριος στόχος των οποίων είναι η ξεκούραση και η ανανέωση του ανθρώπινου οργανισμού (Φυτίκας Μ., Ανδρίτσος Ν. 2005).

Η εγκατεστημένη ισχύς για θέρμανση πισινών και ιατρικές εφαρμογές στην Ευρώπη το 2005 ανήλθε σε 1.476,43 MWth. Πρώτη έρχεται η Τουρκία με 402 MWth και ακολουθεί η Ουγγαρία με 350 MWth. Με διαφορά ακολουθούν η Ιταλία (158,8 MWth), η Σλοβακία (118,3 MWth), η Κροατία (77 MWth), η Ισλανδία (75 MWth), η Ρουμανία (42,4 MWth), η Ελβετία (40,8 MWth), ενώ 9η στην κατάταξη έρχονται η Ελλάδα και η Σερβία με εγκατεστημένη ισχύ 36 MWth. Στην Ελλάδα η εφαρμογή αυτή είναι αρκετά διαδεδομένη, με λουτροθεραπευτικά κέντρα να υπάρχουν σχεδόν σε όλη τη χώρα, με πιο γνωστά αυτά των Θερμοπυλών και της Αιδηψού.


1 σχόλιο:

  1. ΠΟΛΥ ΧΡΗΣΙΜΟ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ .....ΙΣΩΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή