Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Γεωθερμία στην Ελλάδα!



Περιοχές στη χώρα μας που έχουν γεωθερμική ενέργεια είναι τα ηφαιστειακά νησιά του Αιγαίου (Μήλος, Νίσυρος, Σαντορίνη, Λέσβος, Σαμοθράκη, κ.ά.), πολλές περιοχές στη Μακεδονία και τη Θράκη (Νιγρίτα, Σιδηρόκαστρο, Νέο Εράσμιο, Νέα Κεσσάνη, Τυχερό Έβρου κ.α), καθώς και οι ευρύτερες περιοχές κάθε μιας από τις 56 θερμές πηγές που υπάρχουν στη χώρα μας.



Οι γεωθερμικές περιοχές της Ελλάδος (2009)


Λόγω κατάλληλων γεωλογικών συνθηκών, ο Ελλαδικός χώρος διαθέτει σημαντικές γεωθερμικές πηγές και των τριών κατηγοριών (υψηλής, μέσης και χαμηλής ενθαλπίας) σε οικονομικά βάθη (100-1500 μ). Σε μερικές περιπτώσεις τα βάθη των γεωθερμικών ταμιευτήρων είναι πολύ μικρά, κάνοντας ιδιαίτερα ελκυστική, από οικονομική άποψη, τη γεωθερμική εκμετάλλευση.

Η έρευνα για την αναζήτηση γεωθερμικής ενέργειας άρχισε ουσιαστικά το 1971 με βασικό φορέα το ΙΓΜΕ (Ινστιτούτο Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών) και μέχρι το 1979 (πριν από τη δεύτερη ενεργειακή κρίση) αφορούσε μόνο τις περιοχές υψηλής ενθαλπίας. Κατά την εξέλιξη των εργασιών η ΔΕΗ, σαν άμεσα ενδιαφερόμενη για την ηλεκτροπαραγωγή, ανέλαβε τις παραγωγικές γεωτρήσεις υψηλής ενθαλπίας και την ανάπτυξη των πεδίων, χρηματοδοτώντας επιπλέον τις έρευνες στις πιθανές για τέτοια ρευστά γεωθερμικές περιοχές.

Συντάχθηκε ο προκαταρκτικός χάρτης γεωθερμικής ροής του ελληνικού χώρου, όπου φάνηκε ότι η γεωθερμική ροή στην Ελλάδα είναι σε πολλές περιοχές εντονότερη από τη μέση γήινη. Από το 1971 ερευνήθηκαν οι περιοχές: Μήλος, Νίσυρος, Λέσβος, Μέθανα, Σουσάκι Κορινθίας, Καμένα Βούρλα, Θερμοπύλες, Υπάτη, Αιδηψός, Κίμωλος, Πολύαιγος, Σαντορίνη, Κως, Νότια Θεσσαλία, Αλμωπία, περιοχή Στρυμόνα, περιοχή Ξάνθης, Σαμοθράκη και άλλες.

Στην Μήλο και Νίσυρο έχουν ανακαλυφθεί σπουδαία γεωθερμικά πεδία και έχουν γίνει γεωτρήσεις παραγωγής. Στη Μήλο μετρήθηκαν θερμοκρασίες μέχρι 325 °C σε βάθος 1000 m. και στην Νίσυρο 350° C σε βάθος 1500 m. Οι γεωτρήσεις αυτές θα μπορούσαν να στηρίξουν μονάδες ηλεκτροπαραγωγής 20 και 5 ΜW, ενώ το πιθανό συνολικό δυναμικό υπολογίζεται να είναι την τάξης των 200 και 50 MW αντίστοιχα.
Πολλοί εκτιμούν ότι δειλά -  δειλά θα ξαναζωντανέψει το ενδιαφέρον για το ξεχασμένο αλλά τόσο πλούσιο στην Ελλάδα γεωθερμικό δυναμικό.Και υπενθυμίζουν πως ενώ τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό έγιναν σημαντικά βήματα για την αξιοποίηση της Γεωθερμίας, στην Ελλάδα έχουμε σταματήσει σχεδόν κάθε προσπάθεια.
 Οι ειδικοί εκτιμούν πως μπορεί να υπάρξει σημαντική ανάπτυξη ειδικά σε απομακρυσμένα νησιά και περιοχές, όπου κοστίζει η μεταφορά ρεύματος.
Στην Ελλάδα υπάρχουν πολύ καλές συνθήκες για την αξιοποίηση της γεωθερμίας. Το γεωθερμικό δυναμικό στην Ελλάδα βρίσκεται γύρω στα 1.800 μ. κάτω από την επιφάνειά της (ή λιγότερο) και έχει υψηλή θερμοκρασία γεωθερμικού ρευστού.
Για να κατανοήσει κανείς τι σημαίνει αυτό, στη Βαυαρία για παράδειγμα, θεωρούνται οικονομικά αποδοτικές ακόμη και μονάδες με τα κοιτάσματα στα 3.500 μ. Επίσης, βιώσιμη μια επένδυση στη γεωθερμία καθίσταται όταν επιτυγχάνεται τριπλή αξιοποίηση (θερμότητα, ηλεκτρισμός και αφαλάτωση)
Βέβαια, όπως συμβαίνει με κάθε πράσινη τεχνολογία, έτσι και με τη γεωθερμία, δεν λείπουν όσοι εκφράζουν φόβους ότι θα επιβαρυνθεί το περιβάλλον. Οι ειδικοί καθησυχάζουν λέγοντας ότι η νέα τεχνολογία του κλειστού κύκλου ελαχιστοποιεί τα προβλήματα, καθώς δεν απελευθερώνεται ατμός στην ατμόσφαιρα, δεν απαιτούνται μεγάλες μονάδες και το ζεστό νερό επιστρέφει πάλι στη γη.
Θετικά αντιμετωπίζεται επίσης η επέκταση της χρήσης της γεωθερμίας σε αγροτικές εγκαταστάσεις (θερμοκήπια), ο καθορισμός μιας τυποποιημένης και ενιαίας άδειας και το γεγονός ότι επιτρέπεται πλέον η χρήση κλειστών συστημάτων σε περιοχές όπου απαγορεύονται οι γεωτρήσεις. Το μέσο κόστος μιας τέτοιας εγκατάστασης για ένα σπίτι 100 τ.μ. ανέρχεται σε 13.500 ευρώ έναντι 4.600 ευρώ ενός συμβατικού συστήματος θέρμανσης- και εκτιμάται ότι αποσβένεται σε 6 έως 8 χρόνια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου