Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Γεωθερμικό πεδίο λεκάνης Θεσσαλονίκης




Η λεκάνη της Θεσσαλονίκης καταλαμβάνει γεωγραφικά την χερσαία περιοχή της πεδιάδας Θεσσαλονίκης- Κατερίνης, δυτικά της πόλης της Θεσσαλονίκης και εκτίνεται προς τον Βορρά ως την F.Y.R.O.M, προς νότο επικοινωνεί με τον Θερμαικό κόλπο. Δυτικά περιορίζεται από τα Πιέρια όρη και το Βέρμιο και ανατολικά από τον Χορτιάτη. Πρόκειται για έναν τεράστιο ιζηματογενή χώρο έκτασης 4200 τετραγ χιλόμετρα στην ξηρά και 4000 τετραγ χιλιόμετρα σε  θαλάσσιο περιβάλλον. Οι ποταμοί Αξιός, Αλιάκμονας, Λουδίας και Γαλλικός ρέουν μέσα σε αυτή την λεκάνη.
Η ιδιαίτερη γεωτεκτονική κατάσταση που διαμορφώθηκε στον Βορειοελλαδικό χώρο μετά τις αλπικές ορογενετικές κινήσεις, η υπόθερμων νερών και η έντονη παρουσία Πλειοκαινικών λαβών δημιουργούν προυποθέσεις ύπαρξης γεωθερμικού ενδιαφέροντος και τις απαραίτητες προυποθέσεις για την εγκαθίδρυση υδροθερμικών συστημάτων κυρίως χαμηλής ενθαλπίας.
Στην Κεντρική Μακεδονία οι μεγάλες ιζηματογενείς λεκάνες, αποτέλεσμα κυρίως εφελκυστικής τεκτονικής,συνοδεύτηκαν από την αύξηση της ροής θερμότητας και επέτρεψαν την συγκέντρωση θερμικής ενέργειας σε βαθείς γεωλογικούς σχηματισμούς.
Οι σχηματισμοί αυτοί παρουσιάζουν υψηλό πορώδες και φιλοξενούν γεωθερμικά ρευστά που μπορούν να αξιοποιηθούν για το υψηλό θερμοενεργειακό τους φορτίο.
Στην λεκάνη Θεσσαλονίκης έχουν ανορυχθεί αρκετές γεωτρήσεις έρευνας υδρογονανθράκων από ξένες εταιρίες, ελληνικό δημόσιο και Δ.Ε.Π  όπως για παράδειγμα Αλεξάνδρεια, Λουδίας, Κλειδί κτλ.
Οι λόγοι οι οποίοι οδήγησαν στην απόφαση κατασκευής βαθιάς γεωθερμικής  γεώτρησης – έρευνας  της Αλεξάνδρειας είναι οι εξής:
α) Η μεγαλύτερη θερμική ανωμαλία στην περιοχή της λεκάνης διαπιστώθηκε στην περιοχή της Αλεξάνδρειας Ημαθίας.
β) Σε όλη την ευρύτερη περιοχή οι θερμοκρασίες των νερών στις υδρογεωτρήσεις  έχουν τιμές μεγαλύτερες των 17 βαθμών Κελσίου. Οι θερμοκρασίες αυτές είναι κατάλληλες για την αξιοποίηση του θερμικού φορτίου μέσω αντλιών θερμότητας τόσο στον οικιακό όσο και στον αγροτικό τομέα.
γ) Η αναμενόμενη παρουσία Μειοκαινικών σχηματισμών είναι σημαντικού πάχους και έχουν καλά υδραυλικά χαρακτηριστικά (πορώδες, περατότητα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου