Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Ενέργεια για όλους - Ώρα για δράση

Η συσχέτιση της παροχής ενέργειας και της ανθρώπινης ευημερίας δεν αφορά μόνο στις κλιματικές αλλαγές. Σύμφωνα με την WEO11, 1,3 δισεκατομμύρια φτωχοί άνθρωποι
ζουν χωρίς πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια και περίπου 2,7 δισεκατομμύρια, δηλαδή το 40%, δεν διαθέτει υποδομές εστίασης στα νοικοκυριά του. Εκτιμάται ότι πρωτόγονες οικιακές εστίες καύσης οδηγούν σε περίπου 2 εκατομμύρια θανάτους λόγω εσωτερικής ρύπανσης και ασφυξίας. Το IEA με την αναφορά του εκτιμά ότι μέχρι το 2030 ο καπνός από τη βιομάζα θα οδηγήσει σε περισσότερους πρόωρους θανάτους λόγω αναπνευστικών προβλημάτων από ότι το AIDS. Η αναδιάταξη των υποδομών, η αποκεντρωμένη παραγωγή ενέργειας και η αξιοποίηση των ΑΠΕ με σκοπό την διάθεση της ηλεκτρικής ενέργειας σε περισσότερους ανθρώπους αποτελεί ανθρωπιστικό στόχο.

Μπορεί τα όρια της καταστροφής να μην είναι απόλυτα καθορισμένα ωστόσο η κατάσταση βρίσκεται σε κομβικό χρονικό σημείο αποφάσεων. Οποιαδήποτε εφαρμογή αποφάσεων θα χρειαστεί χρόνο για να αποδώσει. Οι υποδομές που υπάρχουν και οι τωρινές αποφάσεις θα επηρεάσουν τον πλανήτη μας για πολλά χρόνια. Ο στόχος του σεναρίου είναι ακόμα εφικτός όμως αν δεν παρθούν εφικτά μέτρα μετά το 2017 δεν θα είναι πλέον εφικτός. Κάθε χρόνος υστέρησης εφαρμογής της απαιτούμενης πολιτικής οδηγεί σε καθυστέρηση εφαρμογής τεχνολογιών χαμηλών εκπομπών. Κάθε εργοστάσιο λιγνίτη που ανοίγει θα λειτουργεί για τα επόμενα σαράντα χρόνια. Κτίρια χαμηλής ενεργειακής απόδοσης που τώρα κατασκευάζονται θα υφίστανται για περίπου ακόμα έναν αιώνα. Οποιαδήποτε μελλοντική διόρθωση θα απαιτήσει πολλαπλάσια οικονομική ενίσχυση. Επομένως απαιτείται η κινητοποίηση όλων των δυνάμεων για την αποτροπή των καταστροφικών σεναρίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου